The Positions and Ambitions of Superpowers Will Create WW3

CÁC TƯ THẾ SIÊU CƯỜNG & THAM VỌNG SẼ TẠO TCIII

(Tùy Bút Phiếm luận, Thời sự, Xã hội)  – Phần 2/2

 Đại Cường Iran Sau Khi Hội Nhập CĐ Thế Giới:

 Iran là một quốc gia Hồi Giáo, có một Nhóm Dân Số Đa Số Tín Đồ Hồi Giáo Shia đến 90% trong số 78-80 triệu dân.  Tuy nhiên, trong nhiều năm gần đây, IRAN ly cách Khối Mỹ & Tây Phương, nên bị cấm vận.  Giấc Mơ trở thành một Cường Quốc mạnh và Võ Công Nguyên Tử, cho nên đã ly cách.  Cuộc nghị hội của Iran và 5 Đại Cường vừa qua, nhằm mục đích Không Chế Tạo Võ Khí Nguyên Tử và được Bỏ Cấm Vận, hầu Hội Nhập Kinh Tế Toàn Cầu là một cơ hội tốt cho Iran và cho cả CĐ Thế Giới, song nhiều dư luận cho rằng nếu để Iran thoát khỏi Cấm Vận Kinh Tế, Nước này mà mạnh, sẽ lắm chuyện, Iran càng trù phú, thặng dư Cán Cân Kinh Doanh, càng có khả năng thực hiện VKNT vì tham vọng.  Do Thái là một Nước lo ngại và mới đây, TT Do Thái Benjamin Netanyahu, đã sang tận Hoa Kỳ phản kháng Hòa Nghị này và Ông đã trở lại Nước, với lập trường chống lại Hai Nhà Nước Do Thái & Palestine trong Vùng.  Có thể TT Mỹ B. Obama muốn tạo một Cơ Hội đển Iran hội nhập cùng Thế Giới Tự Do bên ngoài, cũng giống như Ông đã thương thuyết với Chinh Quyền Cuba CS, trong thời gian qua, thay vì Vây Hãm Iran trong khu vực.  Hy vọng rằng Iran sẽ có Thái Độ và Lập Trường Xây Dựng Mới trong Vùng và có thể là một Quốc Gia Chế Ngự được Nhóm Nhà Nước Hồi Giáo Quá Khích hiện tại.  Người Ta cũng hi vọng rằng sự Hòa Giải Tôn Giáo trong Vùng sẽ được thông thoáng hơn, hầu Miền Trung Đông có thể đạt được Sự An Cư Lạc Nghiệp của Quần Chúng đau khổ vì Chiến Tranh bấy lâu.  Theo tôi thì Sự Việc IRAN cũng còn phải chờ xem những Yếu Tố Chính Trị, Xã Hội và Kinh Tế trong Vùng diễn tiến ra sao, mới rõ Lập Trường của các Đại Cường có tiếng nói của Vùng này.  Dù có Chiến Tranh TG thứ III xẩy ra, Iran và các quốc gia trong Vùng cũng sẽ bị chi phối bởi các Siêu Cường Thế Giới đang ảnh hưởng Vùng này.  SC Mỹ xem ra muốn cho Vùng Trung Đông có Nền Hòa Bình bền vững.  Dầu sao thi cuối năm 2015, như Lời Hứa của TT Mỹ B. Obama, Quân Đội Hòa Kỳ sẽ rút Toàn Bộ?

 Các Liên Minh Khả Thể Trong Tương Lai:

Chúng ta không nên quên Bắc Hàn CS, tuy nhiên, dưới cái Dù TQCS, BHCS khó thoát ra khỏi ảnh hưởng Vùng Chiến Lược Địa Lý của TQCS, một khi có Thế Chiến.  Ngoài ra, BHCS dù đang tìm cách lách mình ra Khu Ảnh Hưởng TQCS để liên kết với TĐQ Nga của TT Putin, song gần đây sự Tái Gặp Gở giữa Nga và BHCS có vẻ còn bỡ ngỡ, chưa có gì làm vững chắc mối giây Liên Kết này. VNHCS cũng vì lý do Vùng Địa Lý Chiến Lược và sự Ảnh Hưởng Kinh Tế nặng nề của TQCS trong những năm gần đây, khó thoát ra khỏi Bàn Tay tân SC TQCS, nếu Tham Vọng của TQCS khi đủ mọi yếu tố, phát động Cuộc Chiến trong Khu Vực với Nhật Bản, thách thức Hoa Kỳ bảo về các Nước Liên Minh của mình như Phi Luật Tân, Đài Loan và Nhật Bản.  Sử Chuyển Trục của Hoa Kỳ, buộc cả TT B.Obama và các vị Tổng Thống kế tiếp, đều phải giữ Chủ Quyền Hàng Hải trên Biển Đông và Thái Bình Dương vậy.  Có thể các quốc gia như Úc, Gia Nã Đại và Nam Dương, Ấn Độ sẽ nhập vào SC Hoa Kỳ, nếu Thế Chiến III bùng nổ.  VNCS có thể bị kẹt vào Thế Tốt Biên Chiến Lược, nếu không lựa chọn một Lập Trường dứt khoát?  Hoặc đứng vào Khối Hậu Cộng Sản với TQCS lãnh đạo, hoặc Ly Dị Chủ Nghĩa Cộng Sản để Tạo Dựng một Quốc Gia Tự Do Dân Chủ trong Vùng.  Tuy nhiên Việc Thoát Trung không phải là vấn đề dễ dàng như chúng ta tưởng.  Xem gương Miến Điện và Thái Lan bên cạnh, Họ đều rất vất vả tạo cho Mình một Thế Đứng riêng biệt, nếu không phải là lúc dựa Phe này, lúc dựa Phe kia?

 Giả Thuyết TCIII Sẽ Xẩy Ra vì Nhiều Lý & CĐ Thế Giới Có Hợp Tác Hòa Bình:

Trên giả thuyết căn bản, các Lãnh Tụ Siêu Cường đều tự nghĩ rằng TCIII có thể Phá Hủy trầm trọng Nếp Sống Nhân Loại, làm Cản Trở sự Tiến Hóa Đời Sống Con Người và đi dần vào Vùng Trời đen tối.  Họ đều cân nhắc rất kỹ càng và chỉ mất hy vọng khi một trong những Yếu Số Bất Ngờ của một Cá Nhân nào vô tình hay điên loạn Bấm Nút Võ Công Nguyên Tử hiện đại.  Với các Dạng Chiến Tranh khác như Trận Địa Chiến, Không Chiến, Thủy Chiến, vẫn có cơ hội Họ tạm Ngừng Chiến và Nghị Hội, như vụ Ukraine mới đây hay một vài Cuộc Chiến Miền Trung Đông và Bắc Phi. Chúng ta đều hị vọng rằng các Cuộc Chiến này dù xẩy ra cũng có cơ hội thỏa hiệp và duy trì hòa bình cho Nhân Loại.  Còn Giả Thuyết CĐ Thế Giới Có Hợp Tác Hòa Bình, thì Tình Trạng Giao Lưu Toàn Cầu cũng ở mức độ hiện tại, và Bàn Cờ Thế Giới vẫn yên ổn, không căng thẳng quá và cũng không tuyệt vọng, như Trường Hợp TQCS và VNCS, khi mới ông TTK Nguyễn Phú Trọng sang để xoa dịu, mềm mỏng hơn, hầu tránh VNCS quyết định ly dị TQ để Đứng Về Liên Minh Hoa Kỳ hiện tại.

 Kết Luận:  Địa Cầu Mới và Tương Lai Mới Ra Sao?

 Địa Cầu vào đầu TK 21 có vẻ như rất mong manh và dạng Hòa Bình tự nhiên không thể tự nhiên mà có được, nếu các Lãnh Tụ Siêu Đại Cường chỉ lo Tham Vọng Riêng và chỉ lo cho Quốc Gia Mình, ích kỷ và né tránh Trách Vụ Nhân Bản của địa cầu nhân loại.  Đây là một Mệnh Đề 2 Ẩn Số:  Ẩn Số Hòa Bình phải giải PT này  bằng cách nào?  Ẩn Số Chiến Tranh xem ra vẫn đang được Tri Hành của các Siêu Đại Cường diễn tiến, không phải là Diễn Tiến Hòa Bình, mà hàm chứa đầy Tham Vọng và Mưu Lược. Ẩn Số Hòa Bình cho Nhân Loại, theo tôi, nếu Sự Thông Đạt Giữa Con Người và Con Người chỉ giảm đi, thiếu mức độ Cởi Mở Tâm Hồn mình ra, sẽ đánh mất những Hướng Đời Tươi Sáng.  Ngược lại, nếu Đóng Kín và cho Lập Trường Mình là duy nhất, đương nhiên sẽ đưa đến các Mâu Thuẫn và Sự Cạnh Tranh căng thẳng trong nhiều Khu Vực, sẽ đi vào hướng Chiến Tranh và Hủy Diệt?

  Con Đường vào Sáng Tươi hay Con Đường nào dẫn vào Bầu Trời U Tối?  Tất cả tùy theo những Bộ Óc Tinh Hoa của các Nhà Lãnh Đạo Chính Trị, Văn Hóa và Tôn Giáo của Nhân Loại Hiện Đại.  Địa Cầu có 2 Lối Mộng, xin các Nhà Lãnh Tụ Siêu Cường hay Phản Tỉnh và cố gắng Ngộ Ra những Lý Lẽ Chân Thiện Mỹ của Đời Sống Con Người hôm nay và tương lai.  Chúng tôi rất kỳ vọng vào Mức Độ thăng hoa của Nền Văn Minh Nhân Loại Hôm Nay sẽ yểm trợ mọi Cách Suy Nghĩ và Hành Động (TRI HÀNH) của Quý Vị.

 Vanson Tran – 4/2015

 

Translation:

 THE POSITION OF THE SUPER POWERS AND AMBITION WILL CREATE  WWIII

(Essay, Pavalering Social & Contemporary Events Issues) – (Part 2/2)

 Iran After Accepting the World Integration:

Iran is a Muslim country, with a population, in which the Majority are Shia Muslims and 90% among of 78-80 million people. However, in recent years, IRAN jug US & Western Bloc, should be banned. Iran’s Dream to become a strong Nuclear Nation, so it did jug. The conferences of Iran and the last 5 Superpowers, aimed at No Making nuclear weapons in exchange to release Embargoes, mostly to realize the  Global Economic Integration which is a good opportunity for Iran and for the World Community,  but more opinion has mentioned that if Iran escapes the economic embargoes, It will become A Strong Nation in the Region, then It  will cause a Regional Matter.  As  richer Iran is formed, its business surplus will be more dangereous likely,  Iran can  perform Nuclear Weapons as It has been ambitious. Israel is a country has a recent concern, Primer Minister of  Israel, Mr.  Benjamin Netanyahu, has to go to America trying to react to ban this Decree and he was back to his Nation,   standing against the two Israeli & Palestinian States in the region.

 US President B. Obama may want to create an opportunity to go to Iran integration with the Free World outside, just as he was negotiating with the Cuban communist government, in recent period, instead of the siege of Iran in the region . Hoping that Iran will have Attitude and make New Standpoint in the  Construction of  the Region and could be a future tame current Islamic National Team State? I also hope that people’s Reconciliation of Politics and Religion in the region will be more open, Middle East almost can achieve the Peace and Better Society instead of following consistent War in the Middle East Region where have been in War Sufferings for so long. According to me,  it is also to be seen IRAN Elements of Political, Social and Economic related Parts, that will be playing out in the region, in order to see  clearly the position of the new General Voice of this Region. Despite the World War III could be happened, Iran and other Countries in the Region will be dominated by the world superpowers will be affecting this Region anyway. USA Superpower wants to see the Middle East Region to attain A sustainable Peace. Nevertheless, as of the Year End of 2015, as Mr. Barack Obama, President of the USA promised, the US military will withdraw all?

 The Possibility of Alliances the future:

We should not forget the North Communist Korea (NCK); however, under the Red China, NCK would be hard to escape the influence of Regional Strategic Geography of Red China, once World War happens. In addition, although NCK  seeks out his spleen Impact Zone of Red China, to link with Russia’s President Putin, but recently, the re-encounter between Russia and NCK seems new, therefore, It could not have anything solid bond Link with Russia.  Another Country, Vietnam Post Communist (VNPC) falls in the  same reason of Geo-Strategic and Economic Impact with Red China, maybe more heavily in recent years, it is hard to escape the new Influence of Red China, if the ambition of Red China, when every element, launched the Regional War with Japan, challenging the US Security Maintenance in the countries having packed with their Allied Link, as the Philippines, Taiwan and Japan. Using the Move of Aaxis of the United States, it will be forcing President B.Obama and the next Presidents, must keep USA’s Maritime Sovereignty over the South China Sea and the Pacific Ocean as well. Can countries, like Australia, Canada and Indonesia, India will enter the Alliance of USA, if World War III broke out. VNPC could be stuck in The Strategy Border Guard Position of the Region, if not selecting a definitive stance? Either standing on Post Communist Bloc leaders with Red China, or Divorcing It to create a National Freedom Position with Democracy in the Region. But VNPC could be challenging how to Quit The Problem as easy as we thought. Looking at the examples of Burma and Thailand besides, they are very hard to create for themselves as A Separate Stand. So, if not, It will be falling into the Situation of Changing Stands, either one through the different Sides?

 The Hypothesis of  (1) WWIII Happens Because Of Many Motives Or (2) The World Community May Share To Build The World Peace:

On the basic theory, the Leaders of All Superpowers have thought that WWIII can Destroy seriously lifestyle of Mankind, impede the Evolution of Human Life and then All go down into the Dark Skies. They have to consider very carefully and only lost Their Hope when one of a few surprises, A Weak Personal Accident or Madness that presses the button Atomic Bombs. With the other Forms of War, such as the Battlefield, Naval Fighting, Airforce Fighting,  etc.., they still have a chance to Stop The War and Propose Peace Agreements between Each Others, such as the recent Ukraine War or several Previous Wars in the Central East and North Africa. We all hope that this War could be occurred, even though, we will have the chance of compromise and maintain peace for humanity.

 As hypothesized, there could be A Cooperative World Peace, making the Global Status is at the current level, and all could you remain calm, do not stress too much, and do not despair, as Case of Red China and VNPC, when Mr. Secretary Nguyen Phu Trong was invited to China to to soothe, soften, to avoid divorce China decided to Stand On Current US Alliance.

 Conclusion: New Earth and New Future?

The Earth in the early 21st century seems very fragile and natural form of the Peace can not be obtained, if the Superpowers’ Leaders aim at their own ambitions and just worried of their Own Country’s Interests, their Own Selfishness to advoid Human Responsibility.  This is an Equation with 2 Hidden Numbers: The Hide No For The Peace Movement and How Do We Have To Explain? Another Hidden Number is The War & It seems to have been doing by the Superpowers Leaders in Progress? the Superpowers’ Leaders must  think tank for This Progress, if not a Peace Forum, but  which contains ambitions and shrewdness. Then, It will hide The Peace for Humanity.

 In my opinion, if their Lifeviews reached,  between Man and Man, They only increase the level of Opening of the Mind invented, we will not lose the  Bright Life. Conversely, if closed, and the only position It was, of course, will lead to the Conflict and Competition Stress in many Areas? So, the Path to the Fresh Morning Sky or to the Dark Sunset, could be depended on The Brain Of Essence of our World Leaders, Politics, Culture and Religions, etc..  Our Planet of Human Beings has 2 Different Ways going to our World Dream?  We need their Reflection, and their Deep Thoughts to put into Their Action Decisions. We are also expect to lean on Our Elevated Level Our Mankind Civilization Today that will support their Thoughts and their Actions./.

 Vanson Tran – 04/2015

 SOME REFERENCED SOURCES:

http://www.huffingtonpost.com/artyom-lukin/world-war-iii_b_5646641.html

www.huffingtonpost.com/…/world-war-iii_b_56466

www.debate.org

www.washingtonsblog.com

www.ibtimes.com/china-japan-war-australia

www.theatlantic.com/…us-and-china-could…war/247616/

World War 3 Predictions For 2015 Claim U.S. ‘Culture Of Death,’ Not 

http://www.inquisitr.com/1723313/world-war-3-predictions-for-2015-claim-u-s-culture-of-deat…

5 Places Where World War Three Could Break Out | The National 

The Cause World War 3 – YouTube

http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DLGYOizoZDUY

10 Signs We Are Headed Into World War III – Listverse

 

Advertisements
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: